Om gevolg te kunnen geven aan de bepalingen uit de conceptnota Onderwijs – Welzijn m.b.t. de transitie van sommige internaten naar het domein Welzijn,
werden een aantal internaten op 01/09/2023 erkend als organisatie voor bijzondere jeugdzorg binnen Opgroeien.
Het IBIS-internaat was één van deze internaten.

Voortaan beschikt IBIS over een onderwijsinternaat met 45 bedden en een jeugdhulp-voorziening met 65 plaatsen.

Hierbij inbegrepen zijn 14 plaatsen voorzien voor kinderen/ jongeren die tijdens het weekend en de schoolvakanties niet naar huis kunnen.

Een organisatie voor bijzondere jeugdzorg organiseert veranderings- en krachtgerichte hulpverlening, voor minderjarigen en hun gezinnen met duidelijk gemanifesteerde problemen en noden.

De hulpverlening heeft als einddoel de ontwikkelings-en ontplooiingskansen van de minderjarige te vrijwaren en te versterken. Daarbij worden zijn gezin en zijn ruimer familiaal, sociaal en sociaal netwerk betrokken.

In tegenstelling tot het onderwijsinternaat is de voorziening niet rechtstreeks toegankelijk.

Binnen het Verblijf staan het internaat en de voorziening, als evenwaardige en evenwichtige partners naast elkaar.  Waar nodig, vult de ene partner de andere aan of versterken ze elkaar. Deze synergie is volledig uitgetekend in het belang van de IBIS-jongeren.

De opvoeders en contextbegeleiders ondersteunen de ouderlijke zorg of vullen die aan.

Ouders en opvoeders nemen elk hun specifieke rol op in de opvoeding van en de zorg voor het kind.  Waar mogelijk inspireert het IBIS-team de ouders en versterken ze elkaar.

Het opvoedersteam zorgt voor een stimulerende studiesfeer.  In de dag- en weekplanning is er voldoende tijd voor het schoolwerk uitgetrokken.

De kinderen worden ondersteund bij het ontwerp en de uitvoering van de studieplanning.

Er is een nauwe samenwerking met de school en de ouders, gericht op een optimale studie- en leerbegeleiding.

De jongeren worden in hun groei naar volwassenheid voortdurend gevolgd en begeleid.  Ieders persoonlijkheid wordt gestimuleerd in de richting van een verdraagzame, pluralistische levenshouding.

Een positief en stimulerend verblijfs- en groepsklimaat gebaseerd op veiligheid, vertrouwen en wederzijds respect vormt de basis van de goeie werking van het Verblijf.

Er is een breed en harmonisch aanbod van ontspanningsmogelijkheden waardoor ieder kind of jongere de kans krijgt om zijn of haar talent verder te ontwikkelen.

Binnen de werking staat het traject van zorg op maat van ieder kind centraal.

In dit traject krijgen lichamelijke, psychische en sociale dimensies een evenwichtige plaats.

Er wordt gestreefd om zo adequaat mogelijk in te spelen op de noden en de behoeften van ieder individueel kind.  Zo wordt geprobeerd een antwoord te bieden op de diverse problemen die zich stellen in de leefwereld van het kind.

 

Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in:

 

-           Het voorzien in de elementaire basisbehoeften van de meisjes en jongens.

 

-           Ervoor zorgen dat elk kind dat nood heeft aan medische of paramedische bijstand, ongeacht hun sociale achtergrond, te allen tijde de meest geschikte hulp kan genieten.

 

-           Het nauwgezet opvolgen van probleemsituaties en bescherming bieden wanneer de kinderen zich in een kwetsbare positie bevinden.

 

-           Waken over de psychosociale gezondheid van de kinderen en waar nodig professionele hulp inschakelen.

 

-           Het bieden van opvang aan kinderen die zich in een problematische opvoedingssituatie bevinden en/of door de instanties van jongerenwelzijn aan IBIS worden toevertrouwd.

 

-           Het continue streven naar een leefklimaat met gezinsondersteunend karakter waarin de kinderen maximale groeikansen aangeboden krijgen.

 

-           Het organiseren van, of laten deelnemen aan kampen voor de jongens en meisjes die anders geen mogelijkheid hebben tot een normale gezinsvakantie.

 

-           Het ter beschikking staan gedurende het ganse jaar (365 op 365 dagen), zodat kinderen die om welke reden dan ook niet naar huis kunnen of mogen tijdens het weekend of de vakantie, kunnen rekenen op een verblijf in een gezinsvervangend kader.

 

Alle jongens en meisjes verblijven in het Verblijf dat grotendeels een horizontale structuur heeft en in negen leefgroepen is onderverdeeld. 

Elke leefgroep heeft zijn eigen leefruimte.  Die is ruim, eigentijds ingericht en voldoet aan alle vereisten voor een veilig, rustgevend en kindvriendelijk verblijf.

Daarnaast kan ook gebruik gemaakt worden van de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes. 

Aangenaam en doordacht ingerichte leefruimtes hebben een positief effect op het welbevinden van de kinderen en de jongeren.