Sinds 1 september 2018 heeft IBIS zijn zorgaanbod verbreed.

Zes leerlingen die hun getuigschrift tweede graad secundair onderwijs hadden behaald en aldus IBIS moesten verlaten, vroegen of ze verder konden beroep doen op de IBIS-zorg en begeleiding.

Om aan die vraag te voldoen werd de leefgroep “Bootsmannen” opgericht.

Bovenop de 110 IBIS-leerlingen zorgt het IBIS-werk dus ook voor een aantal Bootsmannen.

Die +16-jarigen verblijven in de Strandschelp, het weekend- en vakantieverblijf van IBIS, gelegen Prinses Elisabethlaan 13. Dit pand ligt aan de rand van de campus en valt buiten de dagelijkse IBIS-werking. 

Daar kunnen de Bootsmannen “los” van de normale routine, samen met hun opvoeder, in de best mogelijke omstandigheden aangepast aan hun leeftijd en behoeften, opgevangen en begeleid worden.

Het is de bedoeling om hen in een huiselijke sfeer te begeleiden naar (meer) zelfstandigheid. Daar horen dan uiteraard ook huiselijke taken bij waarvoor een beurtrol wordt opgemaakt. Tevens bepalen ze samen met hun opvoeder het weekmenu én staan ze beurtelings in voor het klaarmaken van het avondmaal.

Naast de huishoudelijke taken is er heel wat ruimte voor ontspanning en vrije tijd.  Zowel individueel als in groep: fitness, duikinitiatie, film- en toneelvoorstellingen, …

Binnen de leefgroep dienen een aantal leefregels gerespecteerd te worden.

Alle Bootsmannen hebben een individuele kamer.

Ze worden door hun ouders/verantwoordelijken ingeschreven in een school en richting naar keuze.  De opvoeder heeft een nauw contact met de betrokken scholen en de ouders van de Bootsmannen.  Er wordt heel wat aandacht gegeven aan het school- en studiewerk van de jongens en indien nodig, naar hulp en ondersteuning gezocht.

De ouders/verantwoordelijken betalen het kostgeld volgens de vastgelegde IBIS-procedure. De dagprijs is inclusief alle verblijfs- en schoolkosten.

De Bootsmannen kunnen genieten van het IBIS-zorgaanbod. (Sociale dienst, psycholoog, medische – en paramedische hulp,….)

IBIS blijft, ook voor hen, een zorgtraject op maat aanbieden. Deze uitdaging vergt vele nieuwe, vooral ook financiële, uitdagingen.